2020-10-21 10:26:05• hírek • Bede Emőke

Közeleg a tél: érdemes már most felkészülni a hideg időszakra

Noha a lombhullatókról még csak nemrégiben kezdtek szállingózni az első levelek, azonban már ilyenkor érdemes elkezdeni a felkészülést a rohamléptekkel közelgő hideg, téli időszakra. Ez alatt persze nem csak arra gondolunk, hogy elő kell venni a vastagabb kabátokat, hanem arra is, hogy saját és szerettein védelmének érdekében ajánlott időben felkészíteni a fűtésrendszert is a következő hónapokra.

A Szamos Katasztrófavédelmi Felügyelőség ebben az évben is arra inti a lakosságot, hogy ne mulasszák el ellenőrizni, megfelelően működik-e a háztartás fűtőberendezése, legyen szó házról vagy épp tömbházlakásról. A beltéri berendezések ellenőrzésére és a kémények kitakarítására csak olyan személyeket vagy cégeket kérjünk fel, akik e munka elvégzésére feljogosító engedéllyel rendelkeznek, illetve ha még nincs, szereltessünk fel egy gázérzékelőt is.


Ne helyezzünk üzembe meghibásodott vagy improvizált kályhákat vagy fűtőberendezéseket, a tüzelő lángra lobbanásához pedig ne használjunk gyúlékony folyadékot, hiszen annak gőze akár robbanáshoz is vezethet. Az olyan zárt helyiségekben, mint például a takarmány raktározására szolgáló építmények, garázsok, padlások, tetőterek, ne használjunk olajlámpát. A gázpalackokat kezeljük fokozott figyelemmel, nagy hangsúlyt fektetve a tömítések, a nyomásszabályzó és a csövek megfelelő állapotára is. Ami pedig a gázrózsákat illeti, először a gyufát vagy öngyújtót gyújtsuk meg, s csak ezt követően engedjük meg a gázt.


A Szamos Katasztrófavédelmi Felügyelőség arra is kéri továbbá a lakosságot, hogy a gáztűzhelyet ne használják a helyiség bemelegítésére. Amennyiben a háztartás kályhával fűt, akkor a kályhaajtó elé mindenképp kell tegyenek egy fémből készült parázsfogót tenni, a felesleges hamut és parazsat pedig ajánlott egy gödörbe vagy fémedénybe gyűjteni, hiszen így már biztosan nem okozhatnak tüzet. Azt pedig már mondanunk sem kell, hogy a fűtésszezonban még inkább szemmel kell tartani a gyerekeket, hiszen egy-egy ártatlannak tűnő mókázásnak könnyedén súlyos következményei lehetnek.


Mindezeket már csak azért is érdemes figyelemmel követni, mivel a tűzoltóság statisztikái szerint a fűtésszezonben történt lakástüzek túlnyomó többségét a leterhelt fűtőberendezések, a meghibásodott vagy karban nem tartott kémények, a nyílt láng használata és a felügyelet nélkül hagyott melegítőeszközök okozzák.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: